background-1

Országos Ürgelajstrom – 2024

Az ürgét a múlt század közepéig kártevőként tartották számon, azonban időközben számuk – elsősorban élőhelyük visszaszorulásával – annyira megritkult, hogy mára már fokozottan védett állatok Magyarországon és európai szinten is veszélyeztetett fajnak számítanak. Mindent meg kell tehát tennünk annak érdekében, hogy az európai viszonylatban még így is jelentős hazai ürgeállományt megőrizzük. Megőrizni pedig azt lehet, aminek helyzetét és veszélyeztető tényezőit minél jobban ismerjük. A megismerés egyik fontos mozzanata az állományok rendszeres felmérése, a monitorozás.

Most bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai ürgeállomány jelenlegi állapotát felmérjük! Nem kell mást tennie, mint regisztrálnia és belépnie a https://urgelajstrom.hu/ oldalon, a listából kiválasztani egy, vagy néhány hozzá közelálló ürgés területet, letöltenie egy mobiltelefon alkalmazást és annak vezényletével 2024. április 20-28. között egy adott útvonalon megszámolni az ürgelyukakat. Az égész művelet nem tart tovább egy óránál. Az alkalmazás működése megtekinthatő ebben a videóban is: https://youtu.be/q5BCPoC4Sa4.

2000_642b2995cf304

Az ürge is figyel Téged 🙂

Egy mintaterület bejárása során gyűjtött adatok térképen

Az Ürgelajstrom monitorozó módszerének 2022. áprilisában zajlott éles tesztelése során 132 önkéntes jelentkező összesen 67 felmérést készített el 39 területről, ami a hazai ürgeállomány komoly hányadát érintette. Az eredmények szerint a szakemberek és az önkéntesek felmérései között nem volt statisztikailag kimutatható különbség, ami azt jelenti, hogy az önkéntesek által gyűjtött adatok tudományos szempontból is elfogadhatóak és értékelhetőek. 2023-ban a hasonló számú résztvevővel megvalósított felmérés tapasztalatai alapján tovább tökéletesítettük az alkalmazást, így remélhetőleg idén már minden technikai feltétel rendelkezésre áll a zökkenőmentes felméréshez!

További információ kérhető az urgemonitorozas@vadonleső.hu címen.

A felmérés izgalmas kihívás Neked, óriási segítség nekünk, és akár még ürgeéleteket is menthet!